phone 0722.959.292 Tudor Mihai
place Șos. Mihai Bravu, Nr. 223, Et.2, sector 3, București

TĂRÂMUL DANSULUI

În cenușiul orașului, departe de grija zilei de mâine, există oaze de fericire. Acele locuri unde îți odihnești mintea și îți îndrepți spatele după corvoada rutinei, îți potolești setea de frumos și îți hrănești sufletul cu bucurie. Sunt tărâmurile mistice dar totuși atât de pământene ale dansului.

Știi că există. Ai auzit de nenumarate ori despre ele. Ești aproape convins că ar putea aduce curcubeul pe cerul tău dar totuși te închizi în casă și tragi jaluzelele. De ce? Motivațiile, scuzele și eschivele sunt cam aceleași...Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când predau dans și le-am auzit de mii de ori. Așa cum am încercat de-a lungul timpului să îi conving pe cei din jurul meu că fericirea e la un pas de dans de ei, am să încerc și acum.

Hai să vedem care sunt de obicei motivele:

1. Nu am timp. Nu am bani.
Oferta privind programul și prețurile este foarte variată. În plus, multe dintre școlile de dans au program pe tot parcursul săptămânii și promoții dintre cele mai accesibile. Cele mai indicate sunt recomandările celor din jur dar puteți opta foarte bine și pentru varianta căutarii pe internet.

2. Sunt prea obosit(ă) după serviciu și nu mai am energie și pentru altceva. Vreau doar să mă odihnesc.
Multe ore de somn nu înseamna neapărat odihnă. Poate părea uimitor dar dansul îți dă energie și este una dintre cele mai plăcute odihne active. Sigur, inerția e mare, drumul pare uneori lung și greu dar odată ajuns, cu totul miraculos, dorința de a te bucura de fiecare clipă revine.
Timpul petrecut pe tărâmul dansului parca se dilată, uiți de griji și de probleme, te relaxezi într-o atmosferă de bună dispoziție. Pur si simplu îți faci un cadou după o zi de muncă.

3. Nu sunt talentat(ă)
"- Ai participat vreodată la o lecție de dans?
- Nu, dar știu eu sigur că am 2 picioare stângi, 2 mâini stângi, 2 picioare și 2 mâini toate stângi, nu pot să mă coordonez și în plus sunt și afon(ă).
- Aha, adică nu ești perfect(ă). Ei, surpriză! Nimeni nu e! Și cu toate astea, de-a lungul timpului, milioane de oameni au dansat și continuă să danseze. Nu trebuie să ajungi campion mondial ca să trăiești bucuria dansului.
– Dar eu chiar sunt antitalent, toti prietenii mi-au spus."

Prietenii pot fi bine intenționați dar asta nu înseamnă neapărat că au dreptate. Ar trebui sa ai încredere ca poți sa reusești orice îți dorești. Multi profesori spun ca daca poți sa mergi poți sa și dansezi. Din experiența va spun ca este foarte adevarat. Am vazut chiar oameni care nu puteau merge și dansau în cărucioare, oameni surzi sau orbi care dansau ... Oare tu chiar nu poți? E mare păcat să treci prin viață fără să te bucuri de acest mare DAR pe care l-a primit omenirea. Cum ziceam, nu trebuie să fii campion ci doar să te bucuri.

Imaginează-te la petrecere stând la masă. Poate nu ești un mare consumator de băutură și nici mâncarea nu-ți lipsește din frigider. Ai dori să vorbești cu prietenii, să conversezi cu vecinii dar sunt toți pe ringul de dans. Îți place foarte tare muzica dar n-ai curaj să te alături prietenilor pentru că ți-e frică să nu te faci de râs. Ce faci? Stai și te uiți la ei, împăturești șervețele, te joci pe mobil...? De fapt, te cam plictisești și te simți un pic stingher(ă).

Iubitul sau iubita ta dansează cu altele(alții) sau se plictisește lîngă tine. Sau ești singur și vezi pe cineva care-ți place. Dacă ești bărbat ai vrea s-o inviți la dans dar nu știi. Dacă ești femeie te temi să nu te faci de râs și-atunci îi eviți privirea sau îl refuzi. Nu e păcat să rămâi mereu doar un spectator și poate să ratezi ocazia să cunoști persoane pe măsura sufletului tău?

"- Am fost la o lecție dar nu am înțeles nimic, nu m-am descurcat de loc bine, nu mi-a plăcut."

Ca în toate domeniile, există profesori și profesori. Unii reușesc să ajungă din prima la sufletul tău, să-ți dea încredere și să te facă să-ți pară totul ușor și chiar foarte relaxant. Există și profesori buni care nu reușesc să te convingă de la început pentru că nu sunt pe aceași lungime de undă cu tine (e nevoie de chimie în orice relație, nu?), sau poate pur și simplu pentru că au o zi mai proastă (ni se întâmplă tuturor)... Nu trageți o concluzie doar după prima încercare.

"- Am fost o perioadă scurtă, am învățat câteva mișcari dar ceva lipsea, cred că nu rezonam cu muzica."

Pentru a simții cu adevărat plăcerea dansului, muzica trebuie să fie neapărat una care să te facă să te ridici de pe scaun, s-o asculți la nesfarșit și sa nu te plictisești, cu care să-ți dorești să-ți armonizezi trupul. Poți încerca mai multe stiluri de dans pentru a vedea care ți se potrivește. Cu siguranță vei găsi cel puțin unul. Dansul e un mod de exprimare a sentimentelor prin mișcările corpului. Când îți cunoști mai bine corpul și multitudinea mișcărilor pe care le poate face, poți să transmiți multă emoție și să dai frâu liber imaginației.

S-ar putea să fie una dintre revelațiile vieții tale.

Fiecare stil de dans te poate transpune într-o anumită stare. Cunoscând mai multe stiluri, îl poți alege pe acela care simți că te poate face fericit(ă) în acel moment. Pe de altă parte, schimbând perspectiva, poți să găsești un anumit dans care să te facă fericit(ă) în orice stare ai fi, oriunde și oricând.

Un astfel de dans poate fi pentru tine Tangoul Argentinian.

Tangoul argentinian e o stare sufletească și trebuie să-l traiești pentu a-l înțelege. E un mod de viață pe un tărâm departe de lumea intereselor materiale și a lipsei de principii, unde comunitatea este bazată pe un cod al manierelor elegante, unde pasiunea întâlnește rafinamentul și puterea exemplului te transformă într-un om mai bun. Odată ce pășești pe acest tărâm, purtat de muzica divina ce a înflăcărat inimile multor generații la rând, se trezesc în tine sentimente de care ai auzit doar în poveștile pline de emoție ale bunicilor. Îți dai seama că această emoție face bine sufletului tău și îți dorești s-o retrăiești mereu, din ce în ce mai intens. Patina timpului a înnobilat acest dans și odată ce l-ai îmbrățișat, este foarte greu să nu devină una dintre marile tale iubiri!

Vă aștept pe acest tărâm minunat. Veți avea un motiv în plus pentru care să vă treziți dimineața cu zâmbetul pe buze!

Prof. Tudor Alexandru Mihai

HAPPY FEET STUDIO

www.happyfeet-studio.ro